Trends grafisch ontwerp 2016

Trends grafisch ontwerp 2016

Wat speelt zich dit jaar af in de grafische wereld? En wat zijn de grote veranderingen in grafisch ontwerp?

Vorm
Vormen komen in 2016 weer helemaal tot leven en gaan een grote rol spelen in logo’s, achtergronden en patronen. Iconen worden steeds belangrijker. Er wordt minder gelezen en mensen zijn meer visueel ingesteld. Het is daarom ook belangrijk om iconografie en infographics voor je bedrijf samen te stellen, die aanspreken en die je onthoudt.

Illustraties
De tijd van “stockphoto’s” is voorbij. Hoewel jarenlang stockphoto’s een grote trend was, mogen we nu officieel stellen dat deze periode voorbij is. Foto’s worden vervangen door illustraties. Hoe creatiever en origineler, hoe beter!

Typografie
Google Fonts heeft een compleet nieuwe wereld geopend voor grafische ontwerpers. Hierdoor kunnen we ook online onze creativiteit kwijt.  Fonts (lettertypes) zijn nog nooit zo belangrijk geweest in web- en grafisch ontwerp.

Flat design
Het ontwerp lijkt plat te blijven, maar wit-ruimte zal plaats moeten maken voor een meer gelaagd design. Material design, 
ook wel de nieuwe 3D,  is de nieuwe term op Google. Het is nog steeds flat design, maar dan een stapje verder. De suggestie van driedimensionaal, diepte en hoogte is weer helemaal terug. Flat design blijft de basis maar door middel van strakke schaduw randen, ontstaat het nieuwe 3D. Dus geen verlooptinten, maar strakke kleuren en contrasten met hier en daar een schaduwrandje.