De psychologie van een logo ontwerpen

Advies op maat

De psychologie van een logo ontwerpen

Wil je mensen echt raken met jouw logo? Dan moet je zorgen voor het beste ontwerp. Dit lijkt in eerste instantie makkelijk, maar er komt meer bij kijken dan je in eerste instantie had gedacht. De psychologie van een logo moet je namelijk goed onder de knie hebben. Alleen dan zal jouw logo blijven hangen en komen er steeds meer mensen naar jouw bedrijf. Maar hoe zit deze psychologie die een vormgeving bedrijf gebruikt dan precies in elkaar? Je leest het hieronder.

Een goed kleurenpalet gebruiken

Een van de eerste zaken die binnen de psychologie van een logo valt, is de kleur. Kleuren hebben een bepaalde interpretatie. Denk aan rood voor agressie, terwijl blauw juist weer meer rust uitstraalt. De kleuren hebben dus een betekenis en roepen een gevoel op. Een logo in zwart wit maken kan juist weer zorgen voor veel simpliciteit, maar ook minder gevoel oproepen bij een bepaalde doelgroep. Daarom is het verstandig om alle kleuren goed te bekijken en te voorkomen dat je niet de doelgroep bereikt die je voor ogen had. Door je te beperken tot een klein kleurenpalet en daarbij te zorgen voor een werking op zwarte en witte achtergrond heb je een eerste stap naar het logo gemaakt.

Vormen wekken een gevoel op

De vormen zijn een andere factor die van belang zijn bij de psychologie van een logo. Een professioneel logo ontwerpen moet dus ook op basis van de vormen. Er zijn verschillende vormen die vaak gebruikt zijn in een logo, zoals cirkels, driehoeken en vierkanten. Een logo met blauwe cirkel laat bijvoorbeeld zorg en vriendschap zien, terwijl hoekige vormen juist weer stabiliteit en evenwicht oproepen. Met de vorm kan je dus het imago van het bedrijf versterken, zonder dat het ingewikkeld hoeft te worden. Door vormen met elkaar te combineren is het logo niet saai en kan je de aandacht van jouw doelgroep blijven trekken.

De kracht van het lettertype

Als laatste moet je er bij de psychologie van een logo ook rekening mee houden dat het lettertype een wereld van verschil oplevert. De nodige aandacht moet je hier dus aan besteden om de boodschap te versterken. De standaard lettertypes zijn vaak gebruikt, omdat deze herkenbaar zijn en professioneel overkomen. Alleen is er geen individualiteit te vinden, dus zullen ze minder goed opvallen. Een te opvallend lettertype is ook niet goed. Dit zorgt namelijk voor te veel afleiding, waardoor de boodschap niet overkomt. Zoek daarom een lettertype dat volledig bij jouw bedrijf past.