Huisstijlhandboek maken: wat moet erin staan?

Advies op maat

Huisstijlhandboek maken: wat moet erin staan?

De juiste huisstijl is belangrijk voor bedrijven om een doeltreffende zakelijke identiteit te creëren die herkenbaar is voor nieuwe en bestaande klanten. Wanneer je hebt besloten om een nieuwe huisstijl te ontwikkelen, of de bestaande huisstijl van je bedrijf te verbeteren, is het belangrijk om een huisstijlhandboek te ontwikkelen. Wat houdt dit precies en uit welke elementen bestaat een huisstijlhandboek?

Wat is een huisstijlhandboek?

Een huisstijlhandboek bevat alle richtlijnen en regels voor het gebruiken van een huisstijl van een bedrijf. Hierin staat bijvoorbeeld het logo- en kleurgebruik en de typografie vastgelegd, waardoor het door meerdere partijen eenvoudig gebruikt kan worden. Zo is de huisstijl tot in detail beschikbaar voor verschillende medewerkers, ontwerpers en leveranciers, wat zowel online als fysiek kan zijn.

Het is van belang om een goed huisstijlhandboek te hebben om een huisstijl consistent te blijven gebruiken. Dit voorkomt tevens verwarring bij klanten en medewerkers van een bedrijf en voorkomt een aantal valkuilen, zoals visitekaartjes waarbij de kleuren niet overeenkomen.

Welke elementen moet een huisstijlhandboek bevatten?

De basisrichtlijnen voor een specifieke huisstijl moeten dus vastgelegd worden in een speciaal handboek. Echter, welke elementen moeten allemaal opgenomen worden bij zo'n huisstijlhandboek maken?

  • Logo: Misschien is het belangrijk dat iedereen een diapositief logo gebruikt of moet iedereen het logo juist vrijstaand maken? Leg hierbij ook vast of er foto's gebruikt mogen worden en wat de minimale en maximale grootte is bij het weergeven van het logo. Voor alle logo's is dit essentieel.
  • Slogan: Vaak wordt er ook gewerkt met een slogan in een huisstijl, die bijvoorbeeld onder een logo geplaatst kan worden of ernaast. Beschrijf ook of de slogan zonder het logo gebruikt mag worden.
  • Kleuren: De huisstijl is opgebouwd uit een aantal primaire en secundaire kleuren, waarvan je de kleurcodes moet noteren.
  • Typografie: Vergeet ook niet te beschrijven welke typografieën worden gebruikt voor het druk- en printwerk en digitale toepassingen.
  • Stijl: Benadruk welke stijl er terug te zien moet zijn in de huisstijl en voor welke onderdelen dit geldt.
  • Foto's: Aan welke regels moeten foto's en afbeeldingen voldoen? Dit omvat de inhoud van de foto's en hoe de fotografie en bewerking moet plaatsvinden.
  • Huisstijldragers: Het is tevens belangrijk om vast te leggen welke fysieke en digitale middelen de huisstijl moeten dragen. Hiervan moeten specifieke formaten, afmetingen en papiersoorten beschreven worden.

Achtergrondinformatie: Tot slot dienen de merkwaarden en totstandkoming van het logo en merk toegelicht te worden, wat geldt voor alle logo's ter wereld. Door middel van de juiste achtergrondinformatie kan een huisstijl op de beste manier worden toegepast.

De perfecte huisstijl bij Big Bird Media

Bij Big Bird Media helpen wij jou met het ontwikkelen van de ideale huisstijl aan de hand van een doeltreffend huisstijlhandboek. Zo creëer je consistentie in je aanbod en herkenning voor klanten. We bieden hulp door het hele land, zoals met webdesign in Eindhoven en als reclamebureau in Den Bosch. Neem contact met ons op en we bespreken samen de mogelijkheden.