Geen happy hour maar Golden Hour

Geen happy hour maar Golden Hour

Ben je een vroege vogel en ga je wel eens vroeg op pad met je camera, dan ken je vast dat magische gevoel van de ochtendzon. In fotografie wordt dit ook wel het gouden uur genoemd. Het gouden uur is perfect om te gaan fotograferen, omdat je dan erg mooi warm licht hebt.

Dit gouden moment vindt heel vroeg op de dag of juist wat later op de dag plaats. In dit uurtje kun je prachtige foto’s maken. Je hebt dan meer indirect zonlicht is, waardoor het licht meer rood en zachter is en dus veel meer sfeer geeft.  Maar ook als de zon ondergaat heb je heel even dat je een prachtige gouden gloed krijgt wat ook wel “golden hour” (gouden uur) genoemd wordt. Dus wees op tijd op je locatie zodat je het mooiste moment niet mist. Probeer van tevoren je camera al zo goed mogelijk in te stellen, zodat je er klaar voor bent.

 

Kijk eens goed naar alle schaduwen, de warme kleuren en het licht wat de zon je dan geeft.
Het is magisch. Alles lijkt ineens zoveel mooier. De hoogte van de zon heeft invloed op de schaduwen en daarmee ook op de sfeer in een foto.

Het licht speelt een grote rol in fotografie. En tijdens dit moment kan je dus mooi spelen met licht, de schaduwen en de kleuren in een foto.

Stappenplan fotograferen “golden hour”:

  1. Zoek op hoe laat de zon opkomt en onder gaat.

Deze tijdstippen wisselen. Je kunt op google opzoeken hoe laat de zon ondergaat of opkomt. Ook heb je hier speciale apps voor die je kunt downloaden.

  1. Bedenk van tevoren op welke plek je wilt fotograferen en ga er alvast een keertje langs.

Zo ben je voorbereid op wat komen gaat, je weet op welke plek je wilt staan en welk lichtval je wilt pakken. Zo zorg je dat je het mooiste moment niet mist.

  1. Bewolking is juist mooi bij de “golden hour”

Schrik niet van wat bewolking, juist bewolking zorgt voor prachtig licht en kleuren in de lucht. Speel hier dus mee. Zo kan elke foto er weer anders uitzien.

  1. Stop niet met fotograferen wanneer de zon onder is.

Juist nadat je de zon ziet verdwijnen aan de horizon komt er prachtig licht tevoorschijn. Wacht dus langer voordat je weggaat.

  1. Speel met de lensflare.

De lensflare zijn gekleurde vlekjes, bolletjes die verschijnen op de foto doordat het licht in je lens valt. Dit kun je als niet mooi ervaren, maar toch kan dit soms een foto versterker of interessanter maken. Speel Hiermee om met je lens minimaal op en neer te bewegen.

  1. Camera instelling

Zorg dat je de instellingen van je camera kent. Oefen hier mee voordat je bijvoorbeeld een model wil fotograferen tijdens het “golden hour” zodat je zeker weet dat het lukt.

  1. Oefening baart kunst! Dus geef niet op!

Het lukt niet altijd dat het “golden hour” verschijnt of doet wat je in gedachten had. Het weer veranderd constant en is elke keer anders. Dus ga regelmatig een keer op een mooie locatie fotograferen en oefen met de verschillende situaties. Zo zie je dat elke foto er weer anders uit komt te zien!

Wil jij graag professionele foto’s voor jouw bedrijf? Neem dan contact op met ons!

 - Anouk Dalessi. 

Begin je creatieve vlucht hier

Beginnend met een vrijblijvend gesprek of vraag een creatieve brainstormsessie aan.