Waar moet een goed logo aan voldoen?

Advies op maat

Waar moet een goed logo aan voldoen?

Een goed logo voor je bedrijf of merk ontwerpen is makkelijker gezegd dan gedaan. Want wat is een beeldmerk of logo eigenlijk en waar moet het aan voldoen? BigBird Creative Studio geeft je uitleg en advies om een logo te vormen die iedereen zal onthouden!

Wat is een beeldmerk of logo?

Een logo is een icoon, vorm, symbool, woord of letters die staan voor een bedrijf of merk. Hoewel de termen beeldmerk en logo vaak door elkaar gebruikt worden, is dit eigenlijk niet helemaal correct. Zo bestaat een beeldmerk uit een abstracte vorm (denk hierbij aan de appel van Apple). Een lettermerk bestaat uit letters of woorden (denk hierbij aan de letters van Google). Het woord ¨logo¨ is de overkoepelende term voor zowel beeld- als lettermerken en kan eventueel ook uit een combinatie van beide opties bestaan. Bekende bedrijfslogo voorbeelden hiervan zijn Unilever en Domino's.

Aan welke eisen moet een goed logo voldoen?

Een goed logo moet aan verschillende eisen voldoen. Zo moet een logo herkenbaar zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de gele ¨M¨ waarvan iedereen - vanuit de verte - al weet wat dit betekend. Daarnaast moet een logo passen bij je bedrijf en/of product. Kies hierbij voor een zakelijk en klassiek logo voor een notaris en een speels, kleurrijk logo voor een kinderdagverblijf. Tot slot is het belangrijk dat je logo goed uit de verf komt op verschillende formaten én tijdloos is. Het is zonde om nu te investeren in een logo en deze over een aantal jaar weer te veranderen omdat hij niet geschikt is om klein te laten drukken op briefpapier of omdat het logo niet meer bij de tijdsgeest past.

Tip: een logo laten ontwerpen en de kosten hiervan zijn de moeite waard als je zeker wilt weten dat je logo aan alle bovengenoemde eisen voldoet. Een goed logo gaat namelijk tientallen jaren mee (kijk maar eens naar de geschiedenis van het logo van Coca Cola). Vraag een vrijblijvende offerte aan als je je in alle rust wilt oriënteren!

Welke bedrijfslogo voorbeelden zijn succesvol

Bovenstaand hebben we al enkele bedrijfslogo voorbeelden genoemd die eigenlijk iedereen wel kent. Zo is de gele ¨M¨ van McDonald´s het perfecte voorbeeld van een logo die aan alle eisen voldoet. Het logo is super simpel, maar misschien juist daardoor wel zeer herkenbaar en makkelijk om te onthouden. Het logo ziet er bovendien goed uit in groot formaat, maar is ook op postzegelformaat goed zichtbaar. Bedenk je dat een goed logo lang niet altijd een directe link vormt met het product of de dienst die het bedrijf levert. Zo zijn de meest succesvolle bedrijfslogo voorbeelden eigenlijk juist heel eenvoudig. Het is bijvoorbeeld niet nodig om een pizza in je logo te verwerken als je een Italiaans restaurant hebt. Sterker nog, teveel poespas kan juist afleiden.

Hoe kun je een logo vormen?

Een goed logo vormen is makkelijker gezegd dan gedaan. Zo zijn er misschien mensen die zo een geweldig idee uit de mouw schudden, maar zijn er ook zat mensen die iets minder creatief zijn. Probeer allereerst voor jezelf op papier te zetten wat je wensen zijn. Welke stijl past bij jouw bedrijf? Wil je een abstracte vorm, letters of een combinatie hiervan? Welke informatie moet het logo bevatten? En welk beeldmerk of logo spreekt je aan? Gebruik voorbeelden van logo's die jou aanspreken om je wensen concreter te maken. Laat je inspireren, maar zorg wel voor een origineel idee. Ga zelf aan de slag (bijvoorbeeld met Adobe Express of met pen en papier) of schakel een professional in.

Hulp nodig bij het creëren van een goed logo?

Heb je hulp nodig bij het creëren van een goed logo? Laat dan een professioneel logo ontwerpen door BigBird Creative Studio. Ons team is gespecialiseerd in het opzetten van creatieve campagnes om jouw online en offline zichtbaarheid mee te verbeteren. Een ijzersterk logo vormen is daar absoluut een onderdeel van! Wij bieden je graag een gratis brainstormsessie om jouw ideeën en wensen duidelijk te krijgen. Vervolgens gaan we voor je aan de slag. Onze studio is gevestigd in Berlicum, maar wij zijn ook actief in Den Bosch, Rosmalen, Oss, Veghel en de rest van Nederland. Kom bij ons langs of neem contact met ons op om een afspraak te maken!